SLANIC PRAHOVA
Amplasare geografică: Stațiunea balneologică Slanic Prahova din România este situată în partea centrală a județului Prahova, la 44 km de Ploiești, la o altitudine de 400 m, înconjurată de văi cu păduri de stejar și livezi cu pomi fructiferi.
Date istorice: Prima atestare documentara ale Slanicului datează din 1532, a doua până în 1685, când boierul Mihail Cantacuzino a cumpărat jumătate din moșia Slanic pentru a deschide mine. În 1868 regele Karol a vizitat stațiunea Slanic și Munții de Sare. Întâlnirea ceremonială a regelui a fost capturată de artistul Amedeo Presios, acuarela se află astăzi în Palatul Peles.
Clima: Subalpină blândă, cu veri călduroase și ierni blânde, cu temperatura medie a aerului de 19 C.
Factorii naturali de vindecare:
- bioclimat moderat, aer puternic ozonizat, specific zonei Carpatice
- 7 lacuri de sare cu un conținut ridicat de clorură, săruri și oxizi de fier
- Noroiul sapropelic este bogat în substanțe minerale (clor, brom, nitrați, sulfați, carbonați, bicarbonati, calciu, magneziu, fier etc.) și materie organică.
- o mină de sare cu un microclimat specific, unde sunt echipate două încăperi, folosite ca sanatoriu subteran pentru tratamentul pacienților cu afectiuni respiratorii.
Indicații terapeutice:
- afectiuni reumatice ale aparatului locomotor: degenerative și inflamatorii
- afectiuni posttraumatice ale aparatului locomotor
- afectiuni respiratorii: cronice, infecțioase și alergice (rinozinuzită, faringoamigdalită, bronșită cronică, astm bronșic)
Contraindicații:
- afectiuni cardiovasculare severe
- afectiuni severe ale ficatului, rinichilor și plămânilor
- boli infecțioase
- boli mintale
- hemoragii
Atracții turistice:
-
Salina Unirea este o mina veche de sare cu 14 galerii la 220 m adâncime, unde sunt echipate 2 camere, folosite ca sanatoriu subteran. În Salina puteți admira busturi și sculpturi făcute din sare.
-
Munții de Sare de la Baia Baciului
-
4 biserici locale - monumente de arhitectură
-
Muzeul de Artă (1800)
-
Piatra Verde este un tuf zeolitifer cu un mare conținut de clinoptilolit, situat în Slănic Prahova. Numit și Muntele Verde, acesta este rezultat prin consolidarea în timp a cenușei vulcanice geologic dispusă în straturi cu suprafețe plane perfect dezvoltate.
- Văi montane: Mănăstirea Cheia (sec. XVII), Mănăstirea Susana, Mănăstirea Zamfira, Muzeul Nicolae Jorga.
- Câmpina: Muzeul Nicolae Grigorescu; Castelul Julia Hajdeu ridicat între anii 1894-1896
- Sinaia: Palatul Peles a fost construit de regele Carol I în 1883 ca reședință de vară; Mănăstirea Sinaia (1695), construită de boierul Mihai Cantacuzino; Cazinoul Sinaia a fost construit în 1921 după modelul unui cazinou din Monte Carlo.